20 Μαρ 2016

21η Μαρτίου - Εαρινή ισημερία

Θεωρούμε ως χειμωνιάτικους μήνες το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Παρόλα αυτά το Μάρτιο, κάνει συνήθως αρκετό κρύο για «ανοιξιάτικο» μήνα…

Αυτό συμβαίνει επειδή πολύ απλά ο Μάρτιος είναι κατά βάση χειμωνιάτικος μήνας καθώς η άνοιξη μπαίνει κάθε χρόνο επίσημα την 21η Μαρτίου, και όχι την 1η Μαρτίου όπως νομίζουν πολλοί.

Η ημερομηνία αυτή βέβαια, δεν επιλέχθηκε έτσι αυθαίρετα. Στις 21 Μαρτίου παρατηρείται το φαινόμενο της ισημερίας και συγκεκριμένα η εαρινή ισημερία


Ισημερία είναι, όπως προκύπτει και από την ίδια τη λέξη, ένα φαινόμενο που υποδηλώνει ότι η διάρκεια της νύχταςείναι ακριβώς ίδια με τη διάρκεια της ημέρας


Αυτό το φαινόμενο, κάνει την εμφάνιση του δύο φορές - δύο ημέρες το χρόνο: μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. 

Η ισημερία που συμβαίνει την άνοιξη ονομάζεται εαρινή (εαρινή ισημερία), συμβαίνει στις 21 ή 22 Μαρτίου κάθε χρόνο και απλά σε αυτή την ημερομηνία η ημέρα με τη νύχτα έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια. Η δεύτερη είναι η φθινοπωρινή (φθινοπωρινή ισημερία), συμβαίνει στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου όπου και εδώ αντίστοιχα έχουμε ίδια διάρκεια μέρας - νύχτας.


Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τον ισημερινό όταν είναι στο ζενίθ του. Στη περίπτωση αυτή η απόκλιση που έχει ο άξονας της γης από τον ήλιο μηδενίζεται.



Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν στο βόρειο ημισφαίριο και συγκεκριμένα στην εύκρατη κλιματική ζώνη, δεδομένου ότι στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες.

Δηλαδή η δική μας εαρινή ισημερία είναι φθινοπωρινή ισημερία για το νότιο ημισφαίριο.

Επίσης, στο Βόρειο Πόλο, στο Νότιο Πόλο, όπως και στην τροπική ζώνη της γης, τίποτα από αυτά δεν ισχύει καθώς εκεί, δεν υπάρχουν εποχές, με την έννοια που υπάρχουν στο βόρειο ημισφαίριο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...