20 Φεβ 2016

Από το ημερολόγιο της Κλειώς - Καταγραφή 8η - Κίνα

Η χώρα...


Η Λαϊκή δημοκρατία της Κίνας είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας και η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, 1.360.720.000 κατοίκους. Η έκτασή της είναι 9.596.961 τ.χλμ.. Πρωτεύουσα της Κίνας είναι το Πεκίνο. Γεωγραφικά είναι η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά τη Ρωσία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.




Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν έναν εξίσου ιστορικό πολιτισμό, π.χ. η κινεζική και η ελληνική γραφή χρονολογούνται στην ίδια εποχή, όπως και η φιλοσοφία των δυο πολιτισμών. Σε επαφή ήρθαν οι δυο πολιτισμοί επί Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος κατέκτησε τη σημερινή δυτική Κίνα. Για αυτό το λόγο η κινεζική γλώσσα είναι από τις ελάχιστες που το όνομα της Ελλάδος προέρχεται από την Ελληνική Ελλάς: Σι - λά (κινέζικα: 希臘). Ο ιστορικός όρος Ντα Γιουέν, (大宛) δηλαδή οι μεγάλοι Ίωνες χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για το Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής, που επί δύο περίπου αιώνες ανέπτυξε εμπόριο με την Ινδία και την Κίνα.



O Κομφούκιος 
(ή Κουνγκ-φου-τζου, 551-479 π.X. , Κινέζος φιλόσοφος) υπήρξε διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος, οι διδασκαλίες και η φιλοσοφία του οποίου επηρέασαν βαθιά τη ζωή και τη σκέψη της Ανατολικής Ασίας. Υπήρξε ιδρυτής της Σχολής Ρου της κινεζικής σκέψης. Οι διδασκαλίες του, όπως διατηρήθηκαν στα «Ανάλεκτα», διαμόρφωσαν τις αρχές για την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά του ιδανικού άνδρα, για τον τρόπο ζωής του και τις σχέσεις του με το κοινωνικό σύνολο.

Τάνγκραμ

Το τάνγκραμ (Tangram) είναι ένα κινέζικο παιχνίδι τύπου πάζλ, που αποτελείται από επτά κομμάτια τα λεγόμενα τανς (tans) τα οποία όταν τοποθετηθούν κατάλληλα μπορούν να δημιουργήσουν συγκεκριμένα σχήματα.
  • Το τάνγκραμ είναι ένα τετράγωνο που κόβεται σε επτά άλλα μικρότερα σχήματα: 
  • 5 τρίγωνα 
  • ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο και 
  • ένα τετράγωνο




Ο στόχος είναι να καλυφτεί το δεδομένο σχήμα με τα επτά κομμάτια, έτσι ώστε το σχήμα να περιέχει όλα τα κομμάτια, αλλά και κανένα να μην καλύπτει το άλλο.

















Κι εμείς;


Πριν φτάσει κάτι στο σχολείο περνάει ένα crash test στο σπίτι κάποιου Εκπαιδευτικού. Έτσι έγινε και με το τάνγκραμ. Το πρώτο πρόβλημα δεν ήταν το πώς θα το φτιάξουμε, αλλά με τι θα το φτιάξουμε. Τη λύση έδωσαν έμμεσα οι Νέες Τεχνολογίες, που τόσο πολύ διαφημίζονται, αλλά και τόσο λίγο υποστηρίζονται. Χρησιμοποιήθηκαν mouse pad.
Και μια και καταγράφονται αγγλικές λέξεις, ευκαιρία είναι να εξηγήσουμε κάτι. Δεν γράφεται mouse pads όταν μιλάμε στην ελληνική γλώσσα για πολλά. Δεν κλίνεται, οπότε όσα και αν είναι, δεν γράφουμε τον (αγγλικό) πληθυντικό.  Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν 35 mouse pad. 
Για πατρόν χρησιμοποιήθηκαν ξύλινα κομμάτια από "αληθινό" τάνγκραμ. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη, αλλά απαιτεί συνεργασία. Ένας από τους στόχους μας. 

Το "αληθινό" τάνγκραμ
Όλα τα κομμάτια χωράνε πάνω
στο mouse pad. Μένει να τα
τακτοποιήσουμε

Ακόμα ένας στόχος:
Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε
τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια του pad
Έτοιμο το σχέδιο. Κόβουμε









Έτσι ολοκληρώθηκε το "crash test"... 
Στην τάξη τώρα...

















και αφού μοιραστήκαμε τα κομμάτια...
έπρεπε να  μπορούμε όλοι να φτιάξουμε αυτό...
έτσι "μετράμε" τα κομμάτια...
και...για να δούμε...









Και αφού μπήκαμε λίγο πιο βαθιά στην κουλτούρα της Κίνας, δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε και με το...

...ΓΙΝ ΓΙΑΝΓΚ

Όλη η κινέζικη σκέψη και κοσμογονία είναι κλεισμένη σε αυτό το σύμβολο, η ζωή , ο θάνατος, ο φόβος, η δύναμη, το σκοτάδι, το φως.
Σκεφτήκαμε πως θα ήταν πολύ ωραίο να φτιάχναμε το δικό μας έχοντας πάντα στο μυαλό μας την επανακύκλωση


Είδαμε λοιπόν τους δίσκους με τους οποίους έφερε ο Σύλλογος Γονέων την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Βρήκαμε έτσι το υλικό μας. Χαράξαμε  τους κύκλους μας, με το μολύβι μας σχεδιάσαμε το σχήμα που μοιάζει με "ς" , πήραμε τις τέμπερες μας και βάψαμε το μισό μαύρο.  Για να δημιουργήσουμε τις κουκκίδες χρησιμοποιήσαμε ένα διακορευτή και κόλλα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...